Valmis uuringu "Semi-Industrial Trial to Asses the Suitability of production technology for High-Fish Protein based on Baltic Sprat and Herring" lõpparuanne. Töö on teostatud Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi kalanduse teabekeskuse tellimusel.
Uuringu eesmärk
Uuringu "Läänemere väheväärtusliku räime ja kilu sobivus puhastatud kalaproteiini tootmiseks" eesmärk oli hinnata räimest ja kilust toodetud puhastatud kalaproteiini tootmise võimalikkust, näidata saagise koostist ja kogust.
Järeldused ja märkused
- Kaks kasutatud toorainet erinevad mõnevõrra koostiselt. Räim sisaldab veidi rohkem valku (16,5% räimes võrreldes 14,0% kilus), samas kui õlisisaldus on räimes veidi madalam (7,8% räimes võrreldes 10,2% kilus).
- Kõrgeim saagis räime puhul lahustuva valguhüdrolüsaadi (SPH, Soluble Protein Hydrolysate) oli mõlema ensüümi puhul sarnane ja suurim õlisaagis saadi ensüümiga 1.
- Kõrgeim saagis kilu puhul lahustuva valguhüdrolüsaadi (SPH) jaoks saavutati ensüümiga 2 ja õli puhul ensüümiga 1.
- Madalam ensüümi doos (0,1%) vähendas SPH ja õli saagikust (kilu puhul). 0,25% ensüümi doos tundub olevat optimaalsele lähedal, kuid optimaalse doosi leidmiseks tuleb läbi viia rohkem katseid.
- Pulbri kujul hüdrolüsaadi saamiseks on pihustuskuivatus (spray drying) eelistatud meetod. Kuigi trummelkuivatust (drum drying) on võimalik kasutada räime hüdrolüsaadi puhul, tumeneb ja intensiivistub valgu värvus ja lõhn trummelkuivati tugevama temperatuurimõju tõttu.
- Kilu proteiini pulber on hügroskoopsem (hygroscopic).
- Ensüümide kasutamine lahustab osa valgust kvaliteetseks kala proteiinipulbriks (fish powder), mille valgusisaldus ulatub 85–90%-ni ja õlisisaldus jääb madalaks (1–5%).
- Osa seedimatutest valkudest (non-digestible proteins) näib siiski olevat emulgeeritud ja jääb osaliselt hüdrolüüsitud valguna PHP-sse (osaliselt hüdrolüüsitud valk, Partly Hydrolysed Protein), mis pärineb dekanteerijast (decanter) ja separatorist (separator). See põhjustab PHP-s suhteliselt kõrge õlisisalduse.
- On teada, et õli oksüdeerumine suureneb vee, temperatuuri ja ensüümide toimel. Kuna kalaaõli (fish oil) ei pestud ega puhastatud (wash and polish), ei olnud võimalik kvaliteeti parandada. Seda kinnitavad anisidiini arvud, mis varieeruvad pärast hüdrolüüsimist vahemikus 22,4 kuni 49,6.
- Tulevikus tuleb kalaõli pesta ja puhastada (wash and polish) ning samuti on soovitatav optimeerida antioksüdantide (anti-oxidants) doose nii hüdrolüüsimise (hydrolysing) ajal kui ka õli võimalikul selgitamisel (clarification).
Töö teostaja:
Patrick W. Koehorst (Meatco BV) Haarslev Industries A/S nimel
Haarslev Industries A/S 2024