22. septembril algab Eesti toidu kuu raames juba tavaks kujunenud, järjekorras üheksas kalale pühendatud nädal. Kaitseinvesteeringute keskuse toitlustuskompleksides valmistavad tippkokad teenistujatele roogasid nii meie looduslike vete uimelistest kui ka kohalike kalakasvanduste saagist. Kalanädala mõtteks on anda hoogu kalasöömisele ning tutvustada kaitseväele meie restoranide peakokkade loomingut. Kaitseväes on kalanädalat korraldatud ka varem – 2018. aastal.
Tänavusel kalanädalal osalevad Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse toitlustuskompleksid Jõhvis, Tartus, Paldiskis, Tapal, Võrus ja Tallinnas Miinisadamas. Igasse väeossa läheb üheks päevaks külla Eesti Peakokkade Ühenduse tippkokk, kes valmistab koos kaitseväe köögipersonaliga looduslikust või kohalikust kasvanduskalast tervisliku roa. Teenistujate taldrikule jõuavad ahven, koha, haug, latikas, angersäga ja forell.
Peakokkadest löövad kalanädalal kaasa Tarvo Kullamaa Toiduakadeemiast, Koit Uustalu GMP Pühajärve restoranist, Juhan Heinsalu Mimosast,
Urpo Reinthal Ylicool Cateringist, Kadri Tran restoranidest Mona ja Ralf, Allar Oeselg Big Green Eggist ja restoranist Dominic.
Roaks saavad kalaliigid, toimumiskuupäevad väeosades, retseptid loonud peakokad
Menüüs on AHVEN
Esmaspäev, 22. september – Jõhvi toitlustuskompleks
Tarvo Kullamaa, Toiduakadeemia peakokk-koolitaja
Menüüs on KOHA
Teisipäev, 23. september – Tartu toitlustuskompleks
Koit Uustalu, GMP Pühajärve restorani peakokk, Goodfood OÜ peakokk ja toidukoolitaja
Menüüs on HAUG
Kolmapäev, 24. september – Paldiski toitlustuskompleks
Juhan Heinsalu, restorani Mimosa peakokk
Menüüs on LATIKAS
Kolmapäev, 24. september – Tapa toitlustuskompleks
Urpo Reinthal, YliCool Cateringi peakokk
Menüüs on ANGERSÄGA
Neljapäev, 25. september – Võru toitlustuskompleks
Kadri Tran, restorani Mona ja restorani Ralf peakokk
Menüüs on FORELL
Reede, 26. september – Miinisadama toitlustuskompleks
Allar Oeselg, restorani Big Green Egg ja veinirestorani Dominic peakokk
Kalanädalat korraldavad Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ja Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi kalanduse teabekeskus.
Koostöös Eesti Peakokkade Ühenduse ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskusega teoks saav kalanädal on korraldajate tunnustus
meie kaitseväe ohvitseridele ja ajateenijatele.
Lisateave:
Toomas Armulik
TÜ EMI kalanduse teabekeskuse juhataja
Korraldust rahastatakse Euroopa Merendus-, Kalandus- ja Vesiviljelusfondi vahenditest.
