Uudised

Kalanduse teabekeskus korraldab 15.-16. jaanuaril õppereisi Taani, tutvumaks sealse püügivahendite valmistaja Cosmos Trawl tootmis- ja juhtimisprotsesside ning püügivahendite katsebasseini toimimisega.

Basseinis teostatakse Läänemere tingimustele vastavate püügivahendite demokatsed ning tutvustatakse traalnooda modelleerimist.

Õppereisil osalevad kalapüügisektori, Keskkonnainspektsiooni ja kalanduse teabekeskuse esindajad.

Lisateavet jagab kalandusspetsialist Erko Veltson,See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Korraldust toetatakse "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 rakenduskava"
meetme 1.3 "Teadlaste ja kalurite koostöötoetus" vahenditest.

 

Eesti toidupoliitika labor koostöös Keskkonnaministeeriumiga kutsub osalema seminar-arutelul „Toidujäätmete ja toidukao vältimine tootmisest tarbimiseni" 23. jaanuaril algusega kell 10.00 Sotsiaalministeeriumis (ministeeriumite ühishoone, Suur-Ameerika 1, Tallinn).

Seminarile on oodatud kõik toidu tarneahela osalised alates esmatootjatest kuni lõpptarbijateni välja. Saa osa toimunud arengutest, tule räägi kaasa toiduraiskamise vältimise teemadel ning mõtleme üheskoos, kuidas minna edasi!

Seminaril osalemine pakub võimalust rääkida toiduraiskamise vältimisest kogu Eesti toidutarneahelas toidu tootmisest tarbimiseni. Seminaril kaardistatakse kitsaskohti, mis põhjustavad toidujäätmete teket, mõeldakse üheskoos võimalikele lahendustele ning jagatakse kogemusi toidujäätmete ja toidukadude vältimise teemal.

Palun anna oma osalemisest teada hiljemalt 17. jaanuaril 2020. Registreerimine on vajalik, sest kohtade arv on piiratud.

Ajakava, lisateave ja registreerumine lingil https://www.agri.ee/et/seminar-arutelu-toidujaatmete-ja-toidukao-valtimine-tootmisest-tarbimiseni-23-jaanuar-2020

Aeg: 28.01.2020 kell 10.00–15.30 (kogunemine ja tervituskohv 9.30–10.00)
Koht:
SPA Estonia konverentsikeskuse koolitusruum nr 1  aadressil Tammsaare pst 6, Pärnu

KOOLITUSELE REGISTREERUMINE ON LÕPPENUD seoses soovitusliku osalejate arvu (25) täitumisega. Teavitame korduskoolitusest esimesel võimalusel.

Kalanduse teabekeskus koostöös Eesti Maaülikooliga korraldab
teisipäeval, 28. jaanuaril algusega kell 10
Pärnus SPA Estonia konverentsikeskuses


Pärnu- ja Läänemaa rannakaluritele ja kalatoodete väikekäitlejatele koolituse

“Tootmishügieen põhifookusega listeeriabakteri ennetamisel. Enesekontrolliplaani praktiline koostamine”.

Koolituse põhieesmärgiks on värskendada olemasolevaid ja saada uusi teadmisi listeeriabakteri ennetamiseks ning tootekäitlemisel vajaliku enesekontrolliplaani koostamise ja juurutamise etappidest.

Sihtrühm: Pärnu- ja Läänemaa rannakalurid, kalatoodete väikekäitlejad ja/või turustajad

Osalejate arv: kuni 25

Teemad ja lektorid. Ajakava

9.30 –10.00

Kogunemine ja registreerumine. Tervituskohv

10.00–12.30 Tootmishügieen põhifookusega listeeriabakteri ennetamisel (prof Mati Roasto, Eesti Maaülikool)

10.0011.15

- Toidu- ja tootmishügieeni olulisus ning seda mõjutavad tegurid
- Kala ja kalatoodete ohutus

11.1511.30

Energiapaus

11.3012.30

- Listeria monocytogenes´i olulisus tootmishügieeni ja toiduohutuse tagamisel
- Kuidas ennetada Listeria monocytogenes´iga seonduvaid ohte

12.3013.00

Lõunapaus

13.00–15.30 Enesekontrolliplaani praktiline koostamine (prof Mati Roasto, Eesti Maaülikool)


13.0014.15

- HACCP-põhise enesekontrolliplaani koostamine ja juurutamine
- Juhendid ja abimaterjalid

- Eeltingimusprogrammid: koostamine, juurutamine, tõendamine
- HACCP: etapid ja põhimõtted, seire

14.1514.30

Sirutuspaus
14.3015.30

Enesekontrolliplaani toimimise tõendamine, ülevaatus/siseaudit


Koolitus on osalejatele tasuta, ent vajalik on eelkirjapanek.

Koolituse täielikult läbinutele väljastatakse Eesti Maaülikooli täiendusõppe tõend digitaalsel kujul.

REGISTREERUMINE (lingil lehe allosas) on avatud 16. jaanuarini või 25 osaleja kirjapanekuni.
Koolitustunnistuse väljastamiseks nõutav isikukood palun sisestada lahtrisse “Lisateave”.

Lisateave koolitusest
Ave Menets, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Korraldust toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014–2020.

Aeg: 23.01.2020 algusega kell 10 (kogunemine ja tervituskohv 9.30–10)
Koht: TalTechi Eesti mereakadeemia kalatehnoloogialabor (Kopli 101, Tallinn)

 

Kalanduse teabekeskus koostöös OÜga Vurts korraldab
neljapäeval, 23. jaanuaril algusega kell 10 Harjumaa rannakaluritele ja kalatoodete väikekäitlejatele koolituse

“Kalatoodete tootearendus antioksüdantsete ja antimikroobsete maitseainetega”.

Põhifookus 

Kala- ja toidutoodete puhul eelistavad tarbijad üha enam naturaalseid, looduslikke ning madalama soola- ja suhkrusisaldusega tooteid. Selliste toodete tootmine on käitlejale suur väljakutse, sest alati on vaja tagada toodete ohutus. Spetsiaalsed looduslikud ja mahedad säilitusained on aga väga kõrge hinnaga ning Eesti väikese turu juures ei ole nende kasutamine võimalik. Alternatiivks sobivad looduslikud antioksüdantseid ja antimikroobseid ühendeid sisaldavad maitseained, mis võimaldavad vähendada soola-, suhkrusisaldust ning ühtlasi toota sama või isegi pikema säilivusajaga tooteid.

Koolitusel tutvutakse antioksüdantseid ja antimikroobseid ühendeid sisaldavate maitseainetega; võrreldakse soola, suhkru ja äädika erinevaid variante; valmistatakse kalatooteid soolatuna (kasutades erinevaid soolasid), maitsestatuna, glasuurituna.

Juhendaja: Loreida Timberg, PhD

Sihtrühm: Harjumaa rannakalurid, kalatoodete väikekäitlejad

Kestus: 6 AT

Osalejate arv: kuni 12 ühes koolitusrühmas

Õpituba sisaldab energiapause ning on huvilistele tasuta.

Sujuvamaks korralduseks on vajalik eelkirjapanek 15. jaanuariks või 12 osaleja kirjapanekuni
aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Lisateavet jagab koolitusspetsialist Ave Menets, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

                                                                                                   

Korraldust toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014–2020.

Toimumisaeg: 15.01.–16.01.2020 kell 9.30–17.00
Toimumiskoht: restorani Lest ja Lammas seminarisaal Hiiumaal Kassaris (vt asukohta SIIN)

KOOLITUSELE REGISTREERUMINE ON LÕPPENUD seoses soovitusliku osalejate arvu (15) täitumisega.


Kalanduse teabekeskus korraldab Hiiumaal Kassaris
restorani Lest ja Lammas seminarisaalis kalanahkade parkimise võimalusi tutvustava 2-päevase õpitoa 15.–16. jaanuaril algusega mõlemal päeval kell 9.30.

AJAKAVA on leitav SIIT.

Sihtrühm: Hiiumaa rannakalurid ja kalandusettevõtjad (kuni 15 osalejat)
Juhendaja: Ossi Kumpulainen (Kalaparkki OY,
www.kalaparkki.fi), kel enam kui 20-aastane kogemus kalanahkade parkimisel ja valminud tulemist toodete valmistamisel, samuti vastavate koolituste juhendamisel Skandinaaviamaades, Saksamaal ja Ühendkuningriigis

Õpituba on praktilise suunitlusega, osalejad teevad kogu parkimisprotsessi ise läbi.
Parkimistarvikute (peamiselt taimsed vahendid) ja toorme (kalanahad) olemasolu tagab juhendaja.

! Osalejatel palun kaasa võtta kaks vähemalt 10-liitrist kaanega pange.
Õpitoa töökeel on inglise.

Õpituba sisaldab energia- ja lõunapause ning on huvilistele tasuta.

Sujuvamaks korralduseks on vajalik eelkirjapanek 8. jaanuariks või kuni 15 osaleja kirjapanekuni
aadressil
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Lisateavet jagab koolitusspetsialist Ave Menets, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Varem on analoogsed õpitoad toimunud Harju- ja Virumaa kaluritele,
tulemiks esimesed omakäeliselt valminud kalanahatooted.

Korraldust toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014–2020.

 

Aeg: 28.11.2019 kell 10–17 (kogunemine ja tervituskohv 9.30–10)
Koht: Pärnus SPA Estonia konverentsikeskuse saalis 3 aadressil Tammsaare pst 4a/6

 

Kalanduse teabekeskus koostöös konsultatsiooni- ja koolitusfirmaga TJO Konsultatsioonid korraldab neljapäeval, 28. novembril algusega kell 10 Pärnus SPA Estonia konverentsikeskuses koolituse

MSC tarneahela standardi nõuetest kala ja meresaaduste
töötlemise ja püügiga tegelevatele ettevõtetele.

 

Koolituse eesmärgiks on tutvustada MSC standardite "MSC CoC" ja "MSC Fisheries" tausta, sertifitseerimisprotsessi ja üldpõhimõtteid konsultant Jussi Onoperi juhendamisel.

Osalema on oodatud kalatöötlemis- ja püügiettevõtete kvaliteedijuhid ning sertifitseerimise eest vastutavad spetsialistid (kuni 23 huvilist). Koolitus on huvilistele tasuta.

Käsitletavad teemad ja ajakava on leitavad SIIT.


Sujuvamaks korralduseks ja koolitustunnistuste väljastamiseks on vajalik eelkirjapanek
aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. 21. novembriks.

Lisateavet jagab teabekeskuse koolitusspetsialist Ave Menets, 517 5003, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

 

Korraldust toetatakse "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 rakenduskava"
meetme 1.3 "Teadlaste ja kalurite koostöötoetus" vahenditest.

Toimumisaeg: 26.11.2019 kell 11–16
Toimumiskoht: restoran Lest ja Lammas Hiiumaal Kassaris



Kalanduse teabekeskus korraldab teisipäeval, 26. novembril algusega kell 11
Kassaris restoranis Lest ja Lammas

kalasäilikute valmistamise õpiköögi Hiiumaa kalanduspiirkonna liikmetele.


Eesmärk: uute maitsete tutvustamine säilikute valmistamisel peamistest piirkondlikest püügikaladest
Metoodika: 5–6 erineva kalasäiliku valmistamine purki-vaakumisse-konservi juhendajate näpunäidete toel
Juhendajad, retseptide autorid:
Tartu Ülikooli kohvik/lounge YliCooli looja ning peakokk Urpo Reinthal
MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök eestvedaja Tauno Laasik

Osalema on oodatud isiklikus majapidamises kalatoodete valmistamisega tegelevad või seda kavandavad Hiiumaa rannakalurid ja kalandusettevõtjad (kuni 18 osalejat). 

Koolitus sisaldab tervituskohvi, energiapause ja osalejate käe all valminud kalasuupisteid ning on registreerunuile tasuta.

Eelkirjapanek kuni 21.11.2019 või osalejate arvu täitumiseni MTÜ Hiiukala e-aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
.

Lisateave See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või 517 5003, kalanduse teabekeskuse koolitusspetsialist Ave Menets

 

Korraldust toetatakse "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 rakenduskava"
meetme 1.3 "Teadlaste ja kalurite koostöötoetus" vahenditest.

 

Kalateadust, kalurikutset ja kalandust tutvustavad teabetunnid Läänemaa Ühisgümnaasumi loodussuuna gümnasistidele toimuvad teisipäeval, 29. oktoobril kell 9.30–10.45 ja 11.25–12.40 Haapsalus Läänemaa Ühisgümnaasiumi klassiruumis 104 aadressil Wiedemanni 15.

Teabetundide eesmärgiks on kalateaduse, Eesti kalanduse ning kalurikutse rõõmude ja väljakutsete vahetu tutvustamine Läänemaa gümnasistidele, loodusainete õpetajatele ja huvijuhtidele elukutse esindaja pilgu läbi.

Oma igapäevatööst ja Eesti kalandusest kõnelevad mereinstituudi kalateadlane Lauri Saks ja Läänemaa kutseline kalur Taavi Suitsberg.

 Kuidas saada ihtüoloogiks? Aga kutseliseks kaluriks? Kui suured on baasinvesteeringud kutse omandamisel ja tegevusega alustamisel? Mis teeb elukutsest elustiili? Mis seisus on Eesti kalavarud? Mis on levinuimad püügivahendid? Miks tasub eelistada kodumaist kala? Mis vahe on kaluril ja kalastajal?
Need ja teisedki küsimused leiavad kalatundides kindlasti vastuse.


Tundide ajalises kestuses võib esineda muudatusi.
Lisateavet jagab kalandusspetsialist Jaak-Velori Sadul, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..


Teabetunnid on osalejatele tasuta.

Korraldust toetatakse "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 rakenduskava"
meetme 1.3 "Teadlaste ja kalurite koostöötoetus" vahenditest.

Kalanduse teabekeskus koostöös Tartu Keskkonnahariduse Keskusega korraldab
2019. a novembris kalandusõpitoad Võrumaa üldhariduskoolide algkooliastme õpilastele.
Õpitoad toimuvad Võrumaa koolides ning kestavad 2 akadeemilist tundi.

Õpitubade ajakava on leitav SIIT.

Eesmärk: õppida tundma kalade jt veeloomade eripära, mitmekesisust ja vajadusi; kala kui tervisliku toiduaine olulisust
Sihtrühm: Võrumaa üldhariduskoolide 1.–3. klasside õpilased, klassiõpetajad, huvijuhid 
Käsitletavad põhiteemad: kalade sise- ja välisehitus, hingamine, tajumine, eluviisid, kohastumus eluks vees (saba, uimed, lõpused, soomused); ülevaade kalade olulisusest looduses ja inimeste toidulaual

Metoodika: kalade vaatlus ja määramine, kalu tutvustavate filmiklippide vaatamine, arutelu;
mängulised tegevused: kalamäng ja -viktoriin, kalapusle kokkupanek, kalade elundite joonistamine

Juhendajad: Anneli Ehlvest, Tiina Lilleleht, Aire Orula Tartu Keskkonnahariduse Keskusest

Õpitoad on osalejatele tasuta.

Lisateave aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., koolitusspetsialist Ave Menets

 

Korraldust toetatakse "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 rakenduskava"
meetme 1.3 "Teadlaste ja kalurite koostöötoetus" vahenditest.

 

Lehekülg 3 / 68


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP

29

30

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

1

2