Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2009
Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ning koostas projekti raames perioodil jaanuar 2008 kuni juuni 2009 ülevaate räime ja kilu töötlemiseks sobivatest töötlemisliinidest.
Uuringu eesmärk oli välja selgitada, kas väikeste kalaliikide töötlemiseks on turul olemas valmislahendusi kõikideks tehnoloogilisteks etappideks.
Töö andmed on kogutud messikülastustest, vestlustest ekspertidega ja tootmisettevõtete esindajatega.
KOKKUVÕTE
* Paljudel tehnoloogiliste seadmete tootjatel on olemas valmislahendused väikeste kalaliikide töötlemiseks ja ülejäänud tootjad on valmis projekteerima kalaliigile sobivad töötlemisseadmed.
* Mõningate töötlemisetappide juures annavad automatiseeritud töötlemisviisid parema kvaliteediga toote ja suurema väljatuleku, teiste töötlemisetappide juures annavad jälle manuaalsed töötlemisviisid parema kvaliteediga toote ja suurema väljatuleku.
* Kala jahutamiseks on vajalik püügile minnes võtta merele kaasa vähemalt sama kogus jääd kui suurt saaki prognoositakse. Soojematel püügipäevadel isegi kuni 1/3 võrra rohkem jääd.
* Sorteerimismasinate soetamine annab kalurile konkurentsieelise ja kalakäitlejale vajaliku suurusega kala.
* Jäämasinate ja sorteerimismasinate soetamine on äärmiselt vajalik räime- ja kilusaakide maksimaalselt tulusaks ärakasutamiseks.
* Sorteerimismasinaid väikeste kalaliikide töötlemiseks on pakkuda mitmetel erinevatel tootjatel ja nende kasutusulatust vastavalt kalade suurusele on võimalik vajalikul määral reguleerida.
* Defrosteris sulatatud kala säilib kõige kvaliteetsemalt ja väljatulek on suurim, sest sulamisel ei toimu kudede purunemist ja lihamahlade liigset eraldumist.
* Väikeste kalade rookimisseadmeid kasutatakse edukalt üle maailma ja ka rookimisseadmete valmistajate valik on lai.
* Väikestest kaladest liblikfileede valmistamise seadmed on olnud tööstustes kasutusel juba 1950ndatest aastatest, seega on nii räime kui ka kilu mehaaniline fileerimine reaalselt teostatav ülesanne, küsimus on ainult tootmismahtudes.
* Investeeringud eeltöötlemise tehnoloogiasse on vajalikud ja möödapääsmatud stabiilselt kvaliteetse toodangu tootmiseks.
* Põhitootmisprotsessid on kalakäitlemise ettevõtetes paremini hallatud kui kalade esmakäitlemine ja toodete viimistlemistehnoloogiad.
Kalanduse teabekeskus ja Rannarahva Muuseum korraldavad laupäeval, 28. novembril algusega kell 10 Viimsi taluturul (Nurme 3, Pringi)
K A L A H O M M I K U,
kus jagub tegevusi noortele ja kogenenutelegi, boonusena häid ideid jõululaua katmiseks ning kalast inspireeritud kingituste meisterdamiseks.
Kalahommiku tegemised:
• Säästev kalafileerimine käsikäes soovitustega kvaliteetsete fileerimistarvikute soetamiseks meisterkokk Mihkel Kalbuse juhendamisel.
• Retseptivahetus kalast kantud jõulumenüüks.
• Juhised kalamarja soolamiseks.
• Kalakeraamika valmistamise töötuba.
Jaheduse peletamiseks pakutakse äsjavalminud kalasuppi, mõistagi kaubeldakse värske kala ja selle kõrvasega.
Vaata lähemalt kalahommiku facebookist.
Õpitubades osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust on toetatud "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014-2020 rakenduskava"
vahenditest.