Uurimused ja uuringud

Räime ja kilu töötlemiseks sobivad töötlemisliinid (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2009)

Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2009

 

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ning koostas projekti raames perioodil jaanuar 2008 kuni juuni 2009 ülevaate räime ja kilu töötlemiseks sobivatest töötlemisliinidest

Uuringu eesmärk oli välja selgitada, kas väikeste kalaliikide töötlemiseks on turul olemas valmislahendusi kõikideks tehnoloogilisteks etappideks. 

Töö andmed on kogutud messikülastustest, vestlustest ekspertidega ja tootmisettevõtete esindajatega.

 

KOKKUVÕTE

* Paljudel tehnoloogiliste seadmete tootjatel on olemas valmislahendused väikeste kalaliikide töötlemiseks ja ülejäänud tootjad on valmis projekteerima kalaliigile sobivad töötlemisseadmed.

* Mõningate töötlemisetappide juures annavad automatiseeritud töötlemisviisid parema kvaliteediga toote ja suurema väljatuleku, teiste töötlemisetappide juures annavad jälle manuaalsed töötlemisviisid parema kvaliteediga toote ja suurema väljatuleku.

* Kala jahutamiseks on vajalik püügile minnes võtta merele kaasa vähemalt sama kogus jääd kui suurt saaki prognoositakse. Soojematel püügipäevadel isegi kuni 1/3 võrra rohkem jääd.

* Sorteerimismasinate soetamine annab kalurile konkurentsieelise ja kalakäitlejale vajaliku suurusega kala.

* Jäämasinate ja sorteerimismasinate soetamine on äärmiselt vajalik räime- ja kilusaakide maksimaalselt tulusaks ärakasutamiseks.

* Sorteerimismasinaid väikeste kalaliikide töötlemiseks on pakkuda mitmetel erinevatel tootjatel ja nende kasutusulatust vastavalt kalade suurusele on võimalik vajalikul määral reguleerida.

* Defrosteris sulatatud kala säilib kõige kvaliteetsemalt ja väljatulek on suurim, sest sulamisel ei toimu kudede purunemist ja lihamahlade liigset eraldumist.

* Väikeste kalade rookimisseadmeid kasutatakse edukalt üle maailma ja ka rookimisseadmete valmistajate valik on lai.

* Väikestest kaladest liblikfileede valmistamise seadmed on olnud tööstustes kasutusel juba 1950ndatest aastatest, seega on nii räime kui ka kilu mehaaniline fileerimine reaalselt teostatav ülesanne, küsimus on ainult tootmismahtudes.

* Investeeringud eeltöötlemise tehnoloogiasse on vajalikud ja möödapääsmatud stabiilselt kvaliteetse toodangu tootmiseks.

* Põhitootmisprotsessid on kalakäitlemise ettevõtetes paremini hallatud kui kalade esmakäitlemine ja toodete viimistlemistehnoloogiad.


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5