Uudised

Kuupäev ja kellaaeg: 10.11.2021 algusega kell 11 (kogunemine ja tervituskohv kl 10.30–11.00).
Ajaline kestus: 11.00-16.30, sõltub praktilise töö sooritusest ning arutelude kestusest
Toimumiskoht: TalTechi Eesti mereakadeemia kalatehnoloogialabor (Kopli 101, Tallinn, asukoht kaardil)
Parkimine: mereakadeemia sisehoovis tasuta


 

Kalanduse teabekeskus koos OÜga Vurts korraldab
kolmapäeval, 10. novembril algusega kell 11 Saaremaa rannakaluritele ja kalatoodete väikekäitlejatele koolituse

"Kalatoodete tootearendus antioksüdantsete ja antimikroobsete maitseainetega".

Põhifookus
Kala- ja toidutoodete puhul eelistavad tarbijad üha enam naturaalseid, looduslikke ning madalama soola- ja suhkrusisaldusega tooteid. Selliste toodete valmistamine on käitlejale suur väljakutse, sest alati on vaja tagada tooteohutus. Spetsiaalsed looduslikud ja mahedad säilitusained on aga väga kõrge hinnaga ning Eesti väikese turu juures ei ole nende kasutamine võimalik. Alternatiivks sobivad looduslikud antioksüdantseid ja antimikroobseid ühendeid sisaldavad maitseained, mis võimaldavad vähendada soola-, suhkrusisaldust ning ühtlasi toota sama või isegi pikema säilivusajaga tooteid.
Koolitusel tutvutakse antioksüdantseid ja antimikroobseid ühendeid sisaldavate maitseainetega; võrreldakse soola, suhkru ja äädika erinevaid variante; valmistatakse ning maitstakse kalatooteid soolatuna (kasutades erinevaid soolasid), maitsestatuna, glasuurituna.

Juhendaja: Loreida Timberg, PhD
Sihtrühm: Saaremaa rannakalurid, kalatoodete väikekäitlejad
Kestus: 6 AT
Osalejate arv: kuni 12 ühes koolitusrühmas

Õpituba sisaldab kohvi- ja energiapause.
Osalemine on huvilistele tasuta, ent vajalik on eelkirjapanek.

REGISTREERUMINE lingil (lehe allosas) 5. novembri kella 12ks
või 12 osaleja kirjapanekuni.

Lisateave:
Ave Menets
koolitusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., 517 5003

TÄHELEPANU! Koolitusel osalemiseks on vajalik tõendada enda nakkusohutust COVID-tõendi alusel vastavalt kehtivale Vabariigi Valitsuse korraldusele.


Koolituse toimumist toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond.

 

MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu üldkoosolek toimub 10. novembril 2021 algusega kell 13.00 Pärnus hotelli Strand Pirita konverentsisaalis Tammsaare pst 35.

Päevakord

1. Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi kalateadlaste esitlused:

  • Ettepanekud ahvena püügiregulatsioonide muutmiseks.
  • Püüniste piirarvud ja ülemäärane püügivõimsus.
  • Ülevaade meritindi ja räime olukorrast.
  • Kormoranide kisklusest Pärnu jõel.

2. MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu tegevuspiirkonna arengustrateegia 2020+ muudatuste vastuvõtmine ja kinnitamine.
3. MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu Pärnumaa kalanduspiirkonna strateegia elluviimise rakenduskava 2022 muudatuste tutvustamine ja kinnitamine.
4. Programmperioodi 2021-2027 ettevalmistamine.
5. Muud küsimused.

Lisainfo:
Esta Tamm
514 9259
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Koondteave MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu veebilehelt.


TÄHELEPANU! Osalemiseks tuleb tõendada enda nakkusohutust COVID-tõendi alusel vastavalt kehtivale Vabariigi Valitsuse korraldusele.


 

Kalateadlaste esitlused on huvilistele tasuta.

Korraldust toetatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi vahenditest.

Kalanduse teabekeskus korraldab esmaspäeval, 15. novembril algusega kell 12.00 Hestia Hotel Europa Põhja-Euroopa konverentsisaalis (Paadi 5, Tallinn, asukoht kaardil, parkimine hotelli parklas)


vetika- ja karbikasvatuse seminari.

 

Osalema on oodatud valdkonna ettevõtjad, teadlased, üliõpilased, ametiasutuste esindajad; kõik huvilised.

Ajakava

11.30–12.00      Tervituskohv, osalejate kogunemine ja registreerumine

12.00–15.00      Seminar. Teemad on leitavad LINGILT.

15.00–17.00      Lõuna-buffet


Osalemine on huvilistele tasuta, ent sujuvamaks korralduseks on vajalik eelkirjapanek 5. novembriks
lingil https://forms.gle/fmxbXsvxxCA2YasE8

Lisateave:
Risto Kalda
vesiviljelusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 
TÄHELEPANU!
Seminaril osalemiseks on vajalik tõendada enda nakkusohutust (vaktsineeritus, läbipõdemine) COVID-tõendi alusel vastavalt kehtivale Vabariigi Valitsuse korraldusele.


Korraldust toetatakse "Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014-2020 rakenduskava"meetme 2.6 "Teadlaste ja vesiviljelejate koostöötoetus" vahenditest.

 

 

 

Aeg: 18.10.2021 kell 9.25–15.10
Koht: Lagedi Kool (Kooli 18, Lagedi)

 


 

Kalatundmist süvendavad tunnid Lagedi Kooli 6. ja 7. klasside õpilastele, klassi- ja loodusainete õpetajatele saavad teoks
esmaspäeval, 18. oktoobril algusega kell 9.25 Lagedi Koolis. Tundide mõtteks on kalatundmise süvendamine elusloodust säästvalt.

Eesti vete kalade ja teiste veeasukatega aitab lähitutvust teha kalatark Jüri Tenson.

Ühistegemises koolinoortega on kavas:

  • Kalade määramine elusuuruses ja fotodelt. Ülevaade kalade erisustest.
  • Kalade uurimine ja lähivaatlus mikroskoobiga, tutvumaks uimeliste bioloogia ja anatoomiaga.
  • Kalast tervisliku toiduainena.
  • Varude heaolu ja kestlikkuse tagamisest.
  • Küsimused ja arutelu.

 

Lisateave:
Ave Menets
koolitusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. 

 


 

Kalatundides osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014–2020.

 

 

Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE

Aeg: 18.10.2021 kell 9.25–15.10
Koht: Lagedi Kool (Kooli 18, Lagedi)


Kalatundmist süvendavad tunnid Lagedi Kooli 6. ja 7. klasside õpilastele, klassi- ja loodusainete õpetajatele saavad teoks esmaspäeval, 18. oktoobril algusega kell 9.25 Lagedi Koolis.

Tundide mõtteks on kalatundmise süvendamine elusloodust säästvalt.

Eesti vete kalade ja teiste veeasukatega aitab lähitutvust teha kalatark Jüri Tenson.
Ühistegemises koolinoortega on kavas:

  • Kalade määramine elusuuruses ja fotodelt. Ülevaade kalade erisustest.
  • Kalade uurimine ja lähivaatlus mikroskoobiga, tutvumaks uimeliste bioloogia ja anatoomiaga.
  • Kalast tervisliku toiduainena.
  • Varude heaolu ja kestlikkuse tagamisest.
  • Küsimused ja arutelu.

Lisateave kalatundidest:
Ave Menets
koolitusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

Kalatundides osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014
2020.

Kalandussõbralikud tunnid Läänemaa Ühisgümnaasiumi loodus-reaalsuuna gümnasistidele toimuvad
teisipäeval, 19. oktoobril algusega kell 13.05 Haapsalus Läänemaa Ühisgümnaasiumis (Wiedemanni 15).

Kalandustundide mõtteks on viia kokku gümnaasiuminoored, kalapüük ja kaluriamet ning teha veeasukatega lähitutvust.


Kalurikutse eripära tutvustab Läänemaa kutseline kalur Taavi Suitsberg.
Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi kalateadlane Lauri Saks annab ülevaate meie vetes elutsevatest kaladest ning kalandusest laiemalt.

Teooriat saadab praktiline tegevus: kalade uurimine ja lähivaatlus mikroskoobiga, tutvumaks uimeliste siseelundkonna ja anatoomiaga.

Lisateave:
Jaak-Velori Sadul
kalandusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. 


 

Kalandustundides osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust toetab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond.

Allikas: Tartu Ülikooli loodusmuuseum

LOODUSÕHTU „ANGERJA KÄEKÄIGUST EESTIS JA EUROOPAS" kolmapäeval, 13. oktoobril algusega kell 18.

Tartu Ülikooli loodusmuuseumi oktoobrikuu loodusõhtul räägime angerja käekäigust Eestis ja Euroopas. Loodusõhtu toimub kolmapäeval, 13. oktoobril algusega kell 18 Tartu Ülikooli loodusmuuseumi seminarialal (Vanemuise tn 46, Tartu) ja veebivahendusel.

Angerjavarude kriitiline olukord on tekitanud diskussiooni nii teadus- kui kalanduspoliitika ringkondades. Oktoobrikuu loodusõhtul räägib Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi doktorant ja tunnustatud angerjateadlane Priit Bernotas angerja käekäigust. Tõstatame küsimused, mida oleme läbi teadusuuringute angerjate eluviisi kohta teada saanud nii Eestis kui ka mujal Euroopas ja milliseks võib kujuneda Euroopa angerja tulevik.

Loodusõhtu „Angerja käekäigust Eestis ja Euroopas" toimub 13. oktoobril kell 18 Tartu Ülikooli loodusmuuseumi seminarialal (Vanemuise tn 46, Tartu) ja veebis. Kohapealne pilet hinnaga 3 eurot. Muuseumisse tulijatel palume esitada covid-tõend ja kanda maski õppehoone fuajees ja koridorides.
Muuseumiruumides on maski kandmine soovituslik.

Osale loodusõhtul üle veebi Zoomis:
https://ut-ee.zoom.us/j/92387584092?pwd=Qndrc3VxbXpjR1NZNDJEai9VYndndz09

Kohtumise ID: 923 8758 4092
Sissepääsukood: loodus

Loodusõhtule ootame kuulama kõiki huvilisi!
Loodusõhtut aitab korraldada SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Lisateave:
TÜ loodusmuuseum
tel 737 6076
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Kalandussõbralikud tunnid Hiiumaa Gümnaasiumi kahe lõpuklassi õpilastele toimuvad 30. septembril ja 1. oktoobril kell 10.30–12.30
Hiiumaa Gümnaasiumi õppeköögis Kärdlas Uus tn 4/1.

Kalandustundide mõtteks on viia kokku gümnaasiuminoored, kalapüük ja kaluriamet ning selle tulem – värskest kalast valminud road. Toitude valmistamist ja maitsestamist juhendavad käsikäes Hiiumaa kutseline kalur Koit Kalmus ning kohaliku restorani IIUMekK kokk Mihkel Heinmaa, lisades põnevaid nüansse toitude maitseomadustele.


Kalandustundide tegevused:
• Kala värskuse tuvastamine: värskelt püütud vs. riknenud kala tunnused.
• Kaluriameti võlud ja väljakutsed kohaliku rannakaluri esituses.
• Kala eeltöötlemine: soomustest vabastamine, rookimine, fileerimine – huvilised saavad ise kätt külge pannes kala puhastada ja fileerida. Toimivaid töövõtteid tutvustab kalur.
• Enda puhastatud ja fileeritud kalast valmistavad noored profikoka näpunäidete kohaselt kalatoite, tehes enda road algusest lõpuni ise valmis.
• Lisaks tutvustab kalur kalade töötlemisvõimaluste paljusust, sh kalade kuivatamist.

 

Lisateave:
Jaak-Velori Sadul
kalandusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


 

Kalatundides osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust toetatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 vahenditest.

 

Iga-aastane oktoobri alul toimuv ettevõtlusnädal on suurim üle-eestiline ettevõtlussündmus, mis toimub tänavu 4.-10. oktoobrini üle Eesti.
Mitmetel seminaridel on võimalik osaleda ka veebivahendusel. Nädal on täis haaravaid sündmusi, astumaks Sinu unistustele lähemale.

"Ettevõtlusnädala 2021" juhtmõte on "Kohane ja võida!"

Ettevõtlusnädalat koordineerib Maakondlike Arenduskeskuste võrgustik.

Programm ja lisateave on leitav ettevõtlusnädala veebilehelt.

Valik seminare:

5. oktoober

  • Raplamaa ettevõtluspäev "Iseenda rahaboss" - Okta Centrum, Mahlamäe 10, Rapla, kell 09:30-16:30
  • Veebiseminar "Ettevõtlusnädala raames: uued töövormid" - kell 10:00-11:30
  • Turismipäev "Ühisturundus" - kell 10:00-14:30
  • (Veebi)seminar "Ettevõtlus või palgatöö?" - Valga, Vabaduse 26, 3. korrus ja MS Teams, kell 10:00-12:00
  • Koolitus juhtidele "Kuidas ennast ja teisi uutes tingimustes juhtida?" - Endla looduskeskus, kell 10:00-16:30
  • Seminar "Kuidas olla edukas muutuste ajal?" - Tartu Loodusmaja, Lille 10, Tartu, kell 13:00-14:30
  • Töötuba "Minu potentsiaal ettevõtjana" - Eesti Töötukassa Viljandimaa osakond, UKU Keskus, Tallinna mnt 41, Viljandi, kell 14:00-16:00
  • Seminar "LEADER toetused 2021. aasta sügisel" - Käina vallamaja saal, Hiiu mnt 28 - kell 16:00-17:30

6. oktoober

  • (Veebi)seminar "Innovatsioon ettevõttes - mõttetu kulu või tark investeering?" - SPARK Demo, Narva mnt 3, Tartu, võimalik jälgida ka veebis, kell 09:00-18:00
  • Veebiseminar "Ringmajandus detailides ja praktikas. KIK toetused" - kell 10:00-12:00
  • Kagu-Eesti ettevõtluspäev "Kuidas ettevõtte arengule uus käik sisse saada?" - Võru kultuurimaja KANNEL, Liiva tn.13, toimub ka veebiülekanne, kell 13:00-17:00
  • Inspiratsioonikoolitus veebis "Suurimad vead, miks 90% ettevõtetest ebaõnnestub ja kuidas neid vältida!" kell 18:00-20:00

7. oktoober

  • Järvamaa ja Raplamaa ettevõtlike naiste inspiratsioonipäev - Raplamaa, kell 08:00-17:00
  • Konverents "Mikroettevõtlus – ratsa rikkaks või otse hullumajja?" - Forum Cinemas Viljandi, Tallinna 11, kell 09:30-15:00
  • Seminar "Jätkusuutlikkus ja tark tarbimine" - Tartu Kutsehariduskeskuse Kopli ja Põllu tänaval asuvates õppekorpused, kell 10:00-16:00
  • Inspiratsiooniõhtu veebis "Tule ise oma tee pealt eest!" - kell 16:00-17:30

8. oktoober

  • Veebiseminar "Kas laenusaamine maapiirkonnas on võimalik?" - kell 10:00-12:00
  • Lääne-Virumaa toidutootjate ja turismiettevõtjate veebiseminar - kell 10:00-12:00
  • Vestluspaneel "Naised ja ettevõtluse hirmud" - Pärnumaa Kutsehariduskeskuses (Niidupargi 12, Pärnu) ja Zoomis, kell 10:30-12:00
  • Seminar "Kuidas sünnib innovatsioon teadlaste ja ettevõtjate koostöös?" - TÜ Pärnu kolledži raamatukogu (Ringi tn 35, Pärnu), kell 12:00-15:00
  • Signe Ventseli lühiseminar "Naine - julgus luua muutust" - TaevaniMaani Meistrikoda, Koidu 20/2, Rapla, kell 18:00-20:00

 

Ettevõtlusnädalat koordineerib Maakondlike Arenduskeskuste võrgustik, Tartu linna sündmuseid organiseerib Tartu Linnavalitsus. 

Ettevõtlusnädala tegevusi toetab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Allikas: Tartu Ärinõuandla maakondlik arenduskeskus

V Lõuna-Eesti Toidukonverents toimub 19. oktoobril kell 9.30-17.00 Põltsamaa Kultuurikeskuses.

Konverentsi teemaks on (maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks. Eestimaal on nii palju toidutootjaid ja -pakkujaid, kelle tegevus on alguse saanud kirest, hobist, elustiilist, mis nüüd toob ka leiva lauale. Kuidas on nende ettevõtjate teekond kulgenud, mis on olnud väljakutsed ja karid, mis õnnestumised juhused – tule saa osa!

Lõuna-Eesti Toidukonverents on Lõuna-Eesti väikeste ja keskmiste toidutootjate suurim kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Seni toimunud konverentsidel on osalenud ligikaudu 100 toiduettevõtjat, -tootjat ja -pakkujat üle Eesti.

Modereerib Erlis Schönberg – Mulgimaa mees, maitsemeelelahutaja, Peakokkade Ühenduse liige, Eesti kodukokk 2010.

Ajakava, registreerumisvorm, lisateave LINGILT.

Lehekülg 14 / 41


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5