Uudised

15.–16. juulil 2023 kell 10-17 toimub üheksas üle-eestiline avatud talude päev, kus külastajatele avavad oma uksed mitmepalgelised talud ja põllumajandusettevõtted.
Ka tänavu on võimalik oma talu või põllumajandusettevõte avada lausa kahel päeval – nii laupäeval, 15. juulil kui ka pühapäeval, 16. juulil.
Kindlasti peab osalev talu olema avatud pühapäeval.

Info osalevate talude kohta ilmub pärast registreeringu ülevaatamist ja sisestamist avatud talude kaardile ja lehele Maainfo.ee.

NB! Registreerumine 2023. a avatud talude päevale kestab esmaspäeva, 15. maini.

Avatud talude päeva lisateave
#AVATUDTALUD

Uus toimumiskoht: Unibet Arena (Paldiski mnt 104 B, Tallinn)
Külastusajad:
Kolmapäeval, 27. septembril kell 10–18 (ärikülastajad)
Neljapäeval, 28. septembril kell 10–17 (ärikülastajad)

Tallinna Toidumess tuleb taas, et 30. korda kokku tuua Eest toiduvaldkonna tegijad. 27.-28. septembril kohtume uues messipaigas, Unibet Arenal.

Heameel on tõdeda, et Tallinna Toidumess on kolme aastakümne jooksul olnud Eesti toidukultuuri edendaja ning toiduproffide seas hinnatud erialasündmus. Messile on oodatud Eesti toiduainetööstuse, toitlustuse, hotellinduse, kaubanduse ning sidusalade esindajad ja eksperdid. Kindel koht rahvusvahelises messikalendris toob kohale erialaspetsialistid ja huvilised lähinaabrite juurest ja kaugemaltki. Messi seekordses toimumiskohas, Unibet Arenal on oodatud üle viie tuhande toiduala eestvedaja, otsustaja ja ala uustulnuka.

Messist lähemalt

Taaskordne Tuulekala festival toimub laupäeval, 27. mail Hiiumaal Orjaku sadamas.

Tuulekala festivali korraldatakse mai viimasel laupäeval kevadeti Läänemerre kudema tuleva tuulehaugi, mida hiidlased hellitavalt tuulekalaks kutsuvad, auks - saabub ju
tuulehaug ikka kevadiste edelatuultega. See pikanokaline ja roheliste luudega kala on kohalike hulgas väga hinnatud. Armastust selle kala vastu jagatakse heldelt ka külalistega.

Festivali olulise osa moodustab tuulekala trollinguvõistlus, mis on toimunud juba 12 aastat ning on osavõtjate arvu poolest suurim harrastuskalastajate sündmus Eestis. Kalamaitse saab suhu samal ajal toimuval laadal, kus pakutakse kõiksugu kohalikke kalahõrgutisi. Ei puudu ka toredad esinejad ning töötoad. Tegevust jagub kogu perele!


Festivali korraldamist toetab suures osas Euroopa Merendus- ja Kalandusfond ning see on külastajatele tasuta.

Tuulekala festivalist lähemalt

Toimumisaeg: 13.05.2023 kell 10–14
Toimumiskoht: Lao küla, Lao kalasadam, Pärnumaa

Rannarahval käib ajaarvamine räimepüügi rütmis. Räimeaeg lükkab pärast rasket ja väsitavat talve rannakülale elu sisse. Tossavad suitsuahjud, podisevad paadid ja kajakate kisa kaigub ümber räimelaadungi – need on räimeaja rõõmsad külahääled.

 

RäimeWest 2023

Võrtsjärve kala- ja käsitöölaat toimub laupäeval, 3. juuni 2023 kell 10.00-17.00 Jõesuu puhkealal Võrtsjärve Külastuskeskuse territooriumil.
Võrtsjärve kala -ja käsitöölaat jätkab traditsioone ja toimub taas, seekord juba neljateistkümnendat korda.

Programm ja päevakava täienevad.
Laada asukoht Google kaardirakenduses: https://goo.gl/maps/9QKQYe6V4CMipiRBA


Kauplejate registreerumine
3.04.23 - 29.05.23 või kuni kohti jätkub!

Registreerumise ankeet: https://forms.gle/zWXCusWVe58A4Bmz6 

Laadast lähemalt

 

 

 

Toimumisaeg: 16.06.2023 algusega kell 10.00
Maht: 6 akadeemilist tundi (6 tundi auditoorset), 0,25 EAP
Toimumiskoht: Tartu, Eesti Maaülikooli Kreutzwaldi 56/1 õppehoone (tehnikamaja) 3. korruse klass A305

 

 

Koolitus annab ülevaate kala käitlemisega tegeleva ettevõtte tootmishügieeni mõjutavatest teguritest ning puhastamise ja desinfitseerimise (sanitatsiooni) korraldamise alustest sh patogeenide ohjest.

Koolitusel käsitletavad teemad:

- Seonduvad teabe- ja juhendmaterjalid;
- Toiduohutus- ja protsessi hügieenikriteeriumid ning nende tõlgendamine;
- Tootmishügieeni mõjutavad tegurid;
- Personali hügieen ja selle olulisus toiduohutuse ja -kvaliteedi tagamisel;
- Hügieeniline disaini ja hügieenitsoonide vajalikkus;
- Sanitatsiooni põhimõtted ning selle tõhususe kontroll;
- Tootmiskeskkonnast Listeria monocytogenes'e suhtes riskipõhine proovide võtmine;
- L. monocytogenes'e ohje.

Õppejõud: Mati Roasto

Tegemist on tasulise auditoorse koolitusega, hinnaga 88 eurot.

Täpsem info koolituse kohta ja registreerumine SIIN

 

Viide koolitusele


Koolituse koordinaator:

Karin Kiss
Avatud ülikooli täiendusõppe peaspetsialist
Eesti Maaülikool
Tel: 731 3275
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1-A306
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Toimumisajad ja -kohad:
04.04.2023
algusega kell 10.00 Valgamaa Kutseõppekeskuses; 13.04.2023 algusega kell 9.00 Võrumaa Kutsehariduskeskuses;
18.04.2023 algusega kell 14.00 Tartu Rakenduslikus Kolledžis; 20.04.2023 algusega kell 10.00 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis;
21.04.2023 algusega kell 8.30 Kehtna Kutsehariduskeskuses; 26.04.2023 algusega kell 10.00 Tartu Rakenduslikus Kolledžis


Kalanduse teabekeskus korraldab aprillis kutsehariduskeskuste kokaeriala omandajatele ja nende õpetajatele

värske kodumaise kala käitlemise õpitoad.

Toormeks on Eesti vete looduslik mere- ja mageveekala. Ühe õpitoa kestus on 6 akad tundi.

Õpitubade mõtteks on tulevastele peakokkadele uudsete kulinaarsete võtete tutvustamine kalatoitude valmistamisel ning Eesti vetest püütud kala sagedasem jõudmine meie söögipaikade menüüvalikusse.

Õpitubades jagatakse juhiseid uimeliste puhastamiseks, eeltöötlemiseks ja maitsestamiseks kala pannile-ahju-patta panekuni ning taldrikule jõudmiseni. Osalejad teevad kõik kokandustoimingud üheskoos läbi. Töövõtete jätkuna nauditakse ühiselt valmistatud kalatoite, saades soovitusi lisandivalikuks ning toitude laualepanekuks.

Ühes õpitoas osaleb kuni 20 kokaõpilast ning nende erialaõpetajad.
Erinevate kalade käitlemist juhendavad Eesti Peakokkade Ühenduse meisterkokad.

Toimunut meenutades:
4. aprillil teoks saanud õpituba Valgamaa Kutseõppekeskuse noorkokkadele.
Pildivalik facebookis


Lisateave õpitubadest:
Ave Menets
koolitusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 


 

Õpitoas osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust rahastab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014–2020.

Toimumisaeg: 04.04.2023 kell 10.00–14.30 (kestusega kuni 6 AT)
Toimumiskoht: Valgamaa Kutseõppekeskus (Loode 3/1, Valga)

 

Kalanduse teabekeskus korraldab teisipäeval, 4. aprillil algusega kell 10 Valgamaa Kutseõppekeskuse kokanduseriala omandajatele ja nende juhendajatele

värske kodumaise kala käitlemise õpitoa.

Toormeks on Eesti vete looduslik mere- ja mageveekala.

Õpitoas jagatakse juhiseid
uimeliste puhastamiseks, eeltöötlemiseks ja maitsestamiseks nende pannile-ahju-patta panekuni ning taldrikule jõudmiseni. Kõik kokandustoimingud tehakse üheskoos läbi. Töövõtete jätkuna nauditakse ühiselt valmistatud kalatoite, saades soovitusi lisandivalikuks ning toitude laualepanekuks.

Osalema on oodatud kuni 20 tulevast meisterkokka.

Ideid jagab ja juhendab YliCool Cateringi peakokk Urpo Reinthal.


Lisateave õpitoast:
Ave Menets
koolitusspetsialist
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


 

Õpitoas osalemine on huvilistele tasuta.
Korraldust rahastab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond 2014–2020.

Lehekülg 2 / 41


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5