Ohutu kala meie pühadelaual

On üsna erakordne, et sel aastal on see esimene pikem kuumalaine juhtunud just jaanitulede perioodi. Traditsiooniliselt on söödud sel ajal palju liha, kuid kasvanud on selle kõrval ka kalaroogade osatähtsus. Mida aga tasub silmas pidada, et ka kodus valmistatud kalaroad oleksid turvalised süüa ja pühad mööduksid hea enesetundega?
Kalasse, kui kiiresti riknevasse toiduainesse, tuleb suhtuda tõsiselt. Häid soovitusi on palju, kuid lisame siia sellised lihtsaimad reeglid, millest ka igapäevaselt tasuks kinni pidada.
1. Ära osta kala, mille välimus mingil põhjusel ei meeldi (kas on limane, tavapärasest teist tooni, tugeva lõhnaga vmt).
2. Värske kala ostmisel valmistada see toiduks esimesel võimalusel, ka siis, kui pakendil või müügikastil on lõppkuupäevani mitu päeva aega.
3. Valmis kalatoitudel on märge „kõlblik kuni" ja pärast seda tähtaega ei ole kala enam toiduks kõlbulik (see võib veel isegi täiesti hea välja näha, kuid erinevad mikroorganismid on selleks ajaks juba aktiivselt paljuneda jõudnud).
4. Kogu toiduvalikut ei pea korraga pidulauale panema.
5. Valmistoitu ei tohiks jätta lauale kauemaks kui paar tundi, pärast nelja tundi on oht toidumürgistuseks juba väga suur ja toit tuleks ära visata. Eriti peaksid praegu toidu värskust jälgima vanurid, lapsed, lapseootel naised ja nõrgema seedimisega inimesed.
6. Söö üksnes seda, mille teekond lauale on teada ja see vastab toidukäitlemise nõuetele.
Suvi ei ole aeg, millal haige olla, seepärast paneme kõigi südamele, et hoolige oma kaaslastest ja pakkuge toiduks üksnes seda, mille ohutuses olete kindlad.


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5